Skip to main content

Bloggen

en tjej är på en dejt på en restaurang

Vilken av er som ska betala notan på dejten?

Tiderna har förändrats och det är inte längre så att det är killen förväntas stå för notan på en dejt. Istället går åsikterna högst upp mot att det inte har något med könsrollen att göra, utan det handlar om andra faktorer som är tillämpliga vid tillfället. Vi har också börjat bli mer känsliga för att göra vad som känns rätt, oavsett vem som står för notan.

Inom denna artikel ger vi en djupare insikt i hur svenska män och kvinnor har tänkt och utvärderat när det är dags att betala notan. Vi har sammanställt resultat från undersökningar och åsikter som har samlats in.

Vem betalar för den första dejten?

Förut var det ofta så att mannen stod för notan när det gällde dejting, vilket ansågs vara standard. Men med den äldre generationen har den synen förändrats. Idag är det inte längre lika självklart att mannen står för notan, eftersom det är ett mer laddat ämne att diskutera. Pengar är något som måste hanteras med försiktighet och respekt när det gäller dejting.

De flesta vill göra rätt för sig när det gäller notan, som inte bara är en sak för en part utan för båda. Därför anser många att notan bör delas lika mellan parterna, oavsett om de är kvinnor eller män. Samtidigt kan andra faktorer som kulturella skillnader, könsroller och ekonomisk situation påverka åsikterna.

En god privatekonomi innebär bättre ekonomiska förutsättningar

Parets olika ekonomiska situationer kan skapa obekväma situationer. I synnerhet om den ena har gott om pengar medan den andra måste spara varje krona. I sådana situationer är det vanligtvis kvinnor som är mer öppna med att de inte har råd, medan män ofta har svårt att erkänna att de har tajt ekonomi.

Vissa människor är så oroliga över att uppenbara sin ekonomiska situation att de väljer att ta snabblån för att kunna betala en större nota. Dock bör detta undvikas eftersom det bara skapar en långvarig återbetalningsprocess som kan leda till ännu större problem i framtiden.

Dejta blir inte roligt om man inte har möjlighet att betala för restaurangnotan, vilket kan leda till en obehaglig situation som kan vara avgörande för om det initiala mötet blir början på ett långsiktigt förhållande eller inte.

Betala notan självständigt eller med omtänksamhet?

Att ta fram plånboken när notan kommit fram kan tolkas som ett tecken på självförtroende. Det kan uppfattas som att personen är initiativrik, omtänksam och inte tvivlar i onödan. Samtidigt kan det också uppfattas som att personen vill skryta och vara överlägsen.
Happn, en populär dejtingapp i Sverige, undersökte vilka som var villiga att betala notan. Endast 3 % av de tillfrågade kvinnorna ville betala, medan 48 % av männen var villiga att splitta notan, vilket motsvarar 51 %.

Trots att könsroller har förändrats och kvinnor är mer självförsörjande än tidigare, tyder statistiken fortfarande på att männen förväntas stå för större delen av notan. För de som hoppas att kvinnor ska betala för kostnaderna är dock chanserna ganska minimala, eftersom bara 1 % av männen förväntar sig att få notan betald.

Den som bör ta hand om notan är den som bjudit ut på dejt

På webben finns det många diskussioner om vem som bör bjuda på dejten, med förespråkare för att den som bjuder ut ska betala.

”Jag tror att det är viktigt att om en kille bjuder ut en tjej på fika, middag eller annan aktivitet, så är det hans ansvar att betala. Han bör välja en aktivitet som passar hans budget. Om man har bestämt sig för att göra något tillsammans, då är det upp till situationen att avgöra vem som ska betala.” – Kommentar från Bröllopstorget forum

Många anser att det är situationen som är avgörande för hur notan ska betalas. Om båda parter är överens om att de går på dejt, skapar det andra förutsättningar än om endast en person bjuder ut den andra.

Del notan och finn en tydlig vinnare

Det finns ingen tydlig regel som säger vem som ska betala notan när det gäller en dejt. Generellt sett är det fler som tycker att notan ska delas mellan båda parter än att den betalas av den ena. Mötesplatsen, som är en av alla populära dejtingsidor I Sverige har utfört en undersökning bland sina medlemmar där majoriteten ansåg att det bästa är att splitta notan. Alltså finns det inget rätt eller fel, men det är vanligast att notan delas mellan parterna.

Sammanfattningsvis tycks det gälla att det är mest accepterat att kvinnor och män delar på kostnaderna för ett fester, oavsett deras kulturella och sociala bakgrund.

Många tycker att den som har en fast anställning och en ekonomisk situation som är bättre än den som är student, bör betala notan på första dejten.

Två personer som söker efter en gemensam förståelse

Vad tror du är det bästa sättet att ta det lugnare i dejtandet

Om relationen till din dejt går för fort kan dessa råd vara användbara för dig!

Alla dejtar i olika tempi, och vilket som passar dig och din dejt bäst är något endast ni själva kan veta. Tyvärr kan det ibland hända att ni hamnar i en osynk där den ena vill gå fram lite fortare än den andra. Det här kan kännas enormt jobbigt för båda parter, så ibland kan det vara bra att stanna upp och prata om det. Om du känner dig osäker kan här följa 10 tips för att sakta ner och ta det lugnt. 

Berätta hur du har det med din dejt

Försök att öppet och konstruktivt tala om för din dejt att du känner att det går för fort. Försök att undvika att dra dig undan eller undvika kontakt, eftersom detta inte kommer hjälpa till att lösa situationen. Berätta att du tycker om att träffa personen, men att du behöver ta det lite lugnare för din skull. Om din dejt är rätt för dig, kommer personen att förstå och göra det bästa av situationen.

Försök att begränsa antalet träffar

Nykära par har ofta starka känslor för varandra och vill ofta spendera mycket tid tillsammans. Men det är inte alltid nödvändigt att ses varje sekund. Om en person känner att det är för mycket, är det bättre att föreslå att man ses med mindre frekvens. Det kan hjälpa till att skapa balans och ger båda parterna utrymme att sakna och längta efter den andra personen.

Välj din partner noggrant och dejta inte vilse

Att även gruppdejta med och din dejts vänner kan ibland vara ett bra sätt att lära känna varandra och få en mer avslappnad stämning. Det kan ge en möjlighet att se hur din dejt är med andra, men det är viktigt att inte alltid ses med andra, utan att hitta balansen mellan att få ensamtid och att umgås med gemensamma vänner. Om du inte känner att du vill träffa din dejt ensam så är det kanske ett tecken på att du inte har de rätta känslorna.

Lev med närvaro och även när du dejtar

Om du känner dig lite osäker när det gäller er relation, är det bäst att undvika diskussioner om framtiden som involverar planer om hur ni ska ha det tillsammans. Istället kan det vara bra att fokusera på det ni har och där ni är just nu, för att hålla det lättsamt. Personliga planer och ambitioner är välkomna att dela med sig av, men låt er inte känna pressen att gå för fort fram. Det finns gott om tid att prata om framtidsplaner för er båda när du känner att du är redo.

Kritiska mileposter kan vänta på att uppnås

Om du inte vill att din relation ska ta stora kliv framåt för fort, bör du vara uppmärksam på viktiga milstolpar. Det kan vara små saker som att lämna några saker hos din dejt eller att träffa varandras familjer, eller större saker som att köpa ett husdjur eller engagera sig i vänskapskretsen. Försök att inte analysera varje steg ni tar, men håll ett öra öppet för att förstå om din dejt vill ta sig framåt milstolparna. Kom ihåg att vara lyhörd och kommunicera att du inte är intresserad av att rusa framåt!

Håll avstånd och undvik kontinuerlig kontakt

Det kan vara bekvämt att hålla kontakt hela tiden, men det är viktigt att lämna utrymme för er båda att utvecklas som personer och att få tid för egna intressen. Det blir lättare att hålla relationen spännande och intressant om ni båda ger er själva tid att växa som individer. När det är dags att höras av, se till att ni har något att prata om. Det håller relationen levande och intressant.

Skulle ni stanna tillsammans eller gå skilda vägar?

Att åka på resa tillsammans med den du tycker om kan vara en mycket givande upplevelse. Det är ett bra sätt att lära känna varandra bättre och skapa minnen tillsammans. Men om du känner dig orolig över att relationen skulle kunna utvecklas för fort bör du överväga att istället föredra lokala aktiviteter som att gå på utflykter eller ta en promenad tillsammans. Detta ger er tid att lära känna varandra utan att någon av er känner sig pressad att ta några större steg i relationen.

Förlägg tid för att fokusera på dig själv

Du kan fundera över om relationen till din dejt går för fort fram. Ett tips kan vara att stanna upp och ägna mer tid åt dig själv och dina intressen. Genom att prioritera din egen tid och göra aktiviteter du tycker om kan du ha mindre tid att träffa din dejt. Se dock till att du berättar för din dejt att du gör detta för att undvika missförstånd eller förvirring.

Ta en paus och reflektera

Ett annat viktigt tips är att ta dig tid att förstå och reflektera över dina egna känslor. Stanna upp och försök att utforska varför du känner som du gör. Är du rädd för att dra nytta av situationen eller är det något annat som upptäcks? Om du inser att du inte känner det där lilla extra som du förväntar dig att känna för din dejt, kan det vara bäst att respektera och låta personen gå vidare.

Följ ditt inre sinne

Det är helt normalt att ha starka känslor för någon, samtidigt som man känner osäkerhet i relationen. Om du upplever att det går för snabbt är det helt okej att ta ett steg tillbaka. Genom att ta ett steg tillbaka kan ni ha möjlighet att bygga en bättre relation som känns bra för er båda. Om du tar ett steg tillbaka och relationen inte fungerar är det ett tecken på att det helt enkelt inte är rätt för er båda. Det är viktigt att du lyssnar på din magkänsla och följer ditt hjärta, och inte försöker tvinga fram något som inte känns rätt.

en sorgsen själ

Hur bryter jag upp relationen med min dejt?

Om du inte känner att det klickar, hur går du då tillväga?

Hur ska jag gå tillväga om jag känner att det inte klickar och hur kan jag avsluta dejtandet på ett bra sätt? Det kan vara svårt att ta det här steget om du inte känner att det finns någon känslomässig förbindelse mellan er. För att avsluta dejtandet på ett bra sätt kan du försöka vara ärlig och uppriktig med den andra personen. Försök att inte klandra den andra personen för att det inte klickar och försök att uttrycka dina känslor på ett respektfullt sätt. Förklara att du vill fortsätta att vara vänner, om det är möjligt, eller att du helt enkelt inte känner att det är rätt för er båda att dejta.

Om du har dejtat mycket är det troligt att du har bevittnat många olika typer av situationer som involverar att bryta en relation. En vanlig metod för att få det att ske är att helt enkelt sluta kommunicera, eller att plötsligt bli mycket upptagen och svarar kortfattat när den andra personen försöker få kontakt. Andra sätt är att inte längre visa någon romantisk intresse, att inte ställa följdfrågor och att undvika att träffas. Syftet här är att hoppas på att den andra personen ska förstå signalerna och själv inser att det är slut mellan dem.

Det finns inget lätt sätt att bryta upp med någon. Det är viktigt att vara ärlig och ta ansvar för dina känslor och berätta för den andra personen precis vad du känner. Undvik lögner och tomma försäkringar om att ni kanske träffas igen, och försök att bemöta den andras reaktioner med öppenhet och respekt. Det är bäst att få det överstökat så att båda parter kan förstå vad som händer och börja bearbeta det som har hänt.

Om du har träffat personen du dejtar enbart ett fåtal gånger behöver du inte göra någonting stort av det. Försök ändå att förklara vad du känner på ett respektfullt sätt. Om ni har träffats på en dejtingsajt bör båda parter vara förberedda på att det här kan uppstå. Genom att höra av dig till din dejt och förklara vad du känner kan den andra personen gå vidare utan att behöva hoppas och vänta på att ni ska träffas igen.

Det bästa tipset är att tänka efter på hur du skulle vilja bli bemött om det skulle vara du som blev “dumpad”. Förmodligen skulle du uppskatta respekt och förståelse för dina känslor, så försök att återgälda det till din dejt om du vill bryta upp.

Två personer som håller varandras händer

Romantisk förhållande eller sexuellt umgänge

En naturlig del av mänskliga relationer är att söka njutning och tillfredsställelse. Men dessa känslor är inte nödvändiga för att skapa en hållbar relation.

Var är vi nu?

Kanske är det svårt att avgöra huruvida ni står varandra nära efter att ni har träffats några gånger. Du kan känna dig osäker och våga inte ta upp ämnet. Ibland räcker det att ha ett förhållande som är fyllt av vänskap och närhet utan att det nödvändigtvis kräver passion och stor kärlek. När mannen och kvinnan försöker hålla passionen igång, kan det dock uppstå missförstånd när sexuella känslor inte längre är tillräckligt starka för att hålla förhållandet vid liv.

Vissa tecken som kan indikera att relationen med din dejt endast handlar om sex kan vara;

  • Fokus läggs på yttre känslomässiga uttryck, till exempel personens utseende och kroppsliga attribut.
  • Du verkar inte tycka att era samtal är lika spännande som ni gör när ni förbereder er för att ha sex.
  • Du är inte särskilt öppen med att diskutera era verkliga känslor för varandra.
  • När det sexuella umgänget har större betydelse än de mysiga stunderna tillsammans med en god måltid och djupa samtal.
  • Känslan av förväntan vid tanken på att träffa din dejt kan uppstå när du är ivrig efter att ha sex

Dessa signaler kan skilja sig åt mellan olika personer och är inte nödvändigtvis ett tecken på att er relation är baserad på sex. Det finns dock andra signaler som tyder på att det är kärlek som ligger bakom er relation.

Tecken som visar att ert dejtande har börjat bli till en relation;

  • Att vara i närheten av personen ger dig en känsla av trygghet och säkerhet utan att det behöver innebära någon form av sexuell aktivitet.
  • Ni talar länge med varandra och konversationen tar er till djupare emotionella nivåer.
  • Du tycker att det är viktigt att lyssna och respektera varandras känslor.
  • Du vill att den andra personen ska känna samma lycka som du gör.
  • Vi bör börja umgås med varandras vänner och familjer.

Att ha sexuell attraktion till din dejt är helt normalt, men att det bara handlar om sex kan tyda på att du inte är kär. Om du också känner längtan efter att knyta an till personen både fysiskt och emotionellt, kan det vara ett tecken på att du är kär. Oavsett, försök att alltid vara uppriktig om hur du känner för din dejt. 

Ett förhållande mellan två personer

En bra grund för att göra dejtandet att lyckas

Tips på hur du skapar en god start för att möjligen etablera en relation med din dejt

Att ha en bra självkänsla är den bästa grunden för att upprätthålla goda relationer. Genom att sätta värde på sig själv och ha förtroende inför andra, kan du lära känna andra människor och låta dem komma nära. Utan en positiv självbild, kan du stöta bort andra med ditt sätt att agera och tänka. Genom att bygga upp och vårda din självkänsla, kan du uppleva kärlek och värme som du förtjänar och som du kan dela med andra.

Att ha låg självkänsla gör det utmanande att etablera och upprätthålla nya relationer. Det kan skapa en instabilt grund för båda parter och är inte den bästa starten för att dejta. Se det som en investering i dig själv och ta steget att arbeta på din självkänsla innan du söker nya relationer. På så sätt är du bättre rustad att bygga en sund och hälsosam relation.

Bästa förutsättningar för att hantera relationer

En bra förutsättning för att kunna hantera olika typer av relationer och olika situationer är att man har en stabil grund. Att ha en stabil grund handlar mycket om att ta hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt. Fokusera på dig själv och se till att du mår bra i grunden innan du börjar dejta nya personer. Det kan handla om självkänsla, tillit och psykisk hälsa. Genom att må bra i sig själv så är det lättare att hantera de svårigheter som kan uppstå i relationer. Man kan ta hand om sig själv bättre och orka med båda upp- och nedgångar. 

Om du mår bra i dig själv, har du förmågan att förstå och uppskatta andras humör och tillstånd. Genom detta kan du bättre hjälpa dem att nå ett stabilt mående och förstå hur de ska bygga en stadig grund. På detta vis kan ni skapa ett långvarigt förhållande och förena er liv med ett välmående. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är helt okej att inte alltid vara på topp. Men med en stark grund att stå på, är det lättare att snabbt komma tillbaka in i matchen.

Om relationen till din dejt börjar knaka, ska du se till att ta itu med det så fort som möjligt

Oavsett vilken form av förhållande du har med din dejt är det avgörande att vara öppen och tydlig med vad du känner. Om du och din partner inte är överens om era känslor och intentioner kan det leda till att relationen mellan er börjar knaka. Det är viktigt att båda är lyhörda och försöker förstå den andra personens perspektiv. Om du inser att din dejt har mer känslor för dig än vad du har för henne/honom, är det viktigt att kommunicera detta. Det är det bästa sättet att vara rättvis mot er båda. När ni har pratat klart kan ni ta ett beslut om ni vill fortsätta träffas eller inte. 

Om din dejt inte lyssnar på dina känslor och har andra intentioner än du, kan det vara dags att avsluta er relation. Det kan vara bättre för dig att slutföra relationen än att fortsätta dejta personen, oavsett hur svårt det kan kännas. Alla relationer är olika och det är viktigt att identifiera varför ni knakar. Det är aldrig lämpligt att göra avkall på dig själv eller att försöka anpassa dig efter någon annan. Oavsett vad, är det viktigt att ni båda mår bra i ert dejtande.

Mamma som står ensam med sina barn

Dejting som en ensamstående person med barn

Hur kan jag dejta som en ensamstående och hitta tid för det?

Att dejta som ensamstående kan vara både krävande och utmanande. För att komma igång med ditt dejtande bör du börja med att hitta en bra balans mellan tid och energi. Försök att hitta ett system som fungerar för dig och som ger dig tid och energi för att ägna dig åt aktiviteter som att dejta. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av dina nära och kära för att få lite extra tid och energi. För att underlätta för dig att dejta kan det också vara bra att använda sig av olika verktyg, som till exempel online-dejting eller apps. Så med lite planering och hjälp, så behöver inte ensamstående mammor eller pappor låta dejtandet försvinna!

Att vara uppriktig och ärlig

Barnen kommer alltid först för dig och det är viktigt att din dejt förstår detta. Ibland kan det hända att du måste avboka träffar när oväntade händelser inträffar som rör barnen. För att undvika att skapa förväntningar som du inte kan leva upp till är det viktigt att du är ärlig kring hur mycket tid du har att lägga på din dejt. När du sedan har möjlighet att träffa din dejt kan ni njuta av den ovärderliga tiden tillsammans och ge varandra full uppmärksamhet.

Du har frihet att dejta den person som du önskar

Dejting som ensamstående singelförälder kan ibland kännas utmanande, eftersom du inte är säker på hur andra singlar kommer att reagera på att du har barn. Men det betyder inte att du måste begränsa dig till att dejta andra singlar med barn. Många personer utan barn har inga problem att dejta någon som har barn och kanske är de mer förstående än du tror.

Livet som en ensamstående förälder är ofta svårt och utmanande

Det är helt acceptabelt att vara en ensamstående förälder. Din dejt bör förstå detta och ge dig den tid som du behöver för att ta hand om dina barn. Det är helt okej att inte kunna träffas och prata så ofta som du skulle önska, utan att känna dig pressad eller behöva ursäkta dig. Om din dejt inte är villig eller inte förstår att ditt barn är din högsta prioritet, är det bäst att avsluta er kontakt.

En partner som du träffar kan kunna bli en del av ditt barns liv

Som ensamstående förälder är det viktigt att du tar smarta val som är bra både för dig själv och dina barn. Det innebär att du måste vara extra försiktig när det gäller vem du dejtar. Dina val kan ha stor inverkan på framtiden, eftersom den du väljer att träffa kan bli en del av dina barns liv. Det är även viktigt att du tar tillvara på den lilla egentid du har och lägger den på någon som är värd det!

Dejterna är ett utmärkt tillfälle att unna sig något extra

För att få ta del av lite extra lyx i vardagen är dejter idealiska för en ensamstående singelförälder. Du kan passa på att laga en lång och härlig middag som du inte skulle haft tid eller ork att laga hemma, och dessutom njuta av den med någon som du kan slappna av med. Låt dejten bli en riktig avkopplande stund med god mat och dryck, så kan du ta tillbaka energin för att möta morgondagen.

Starta med det du har här och nu och bygg vidare därifrån

Efter att ha avslutat ett långt förhållande tillsammans med den andra föräldern till dina barn kan det kännas utmanande att börja dejta igen. Att inte kunna sluta jämföra andra med ditt ex och att inte ha tillit kan ta stor energi och vara ett hinder. Alla relationer är unika och det är viktigt att acceptera det. Jämförelser med ditt ex är aldrig rättvist mot din dejt och de uppskattas inte. Ge din nya dejt en chans att bevisa sig själv, möt dem som den de är, just nu, och utgå från det.

Mål att inte ha fram mobiltelefonen på dejten

För att göra din dejt till en trevlig upplevelse bör du lägga telefonen åt sidan och fokusera helt på personen du är med. Trots att du är singelförälder kan du ta dig tid att njuta av stunden och förstå att den andra personen också behöver din fulla uppmärksamhet. Om det uppstår ett akut behov av att kontaktas kan du ha din mobil i tyst läge eller på vibrationssignal så att du inte blir störd i ditt samtal eller förstör stämningen. På så sätt kan du njuta av förtroendet och givande stund som du förtjänar.

Att presentera din dejt för dina barn

Det kan vara svårt att avgöra när och hur man ska informera sina barn om att man dejtar. Det är beroende av vilken ålder barnen har och hur mycket de förstår. Vissa väljer att inte berätta något tills den dagen de tar hem den person de dejtar för att presentera. Det är helt upp till dig, men det viktigaste är att ta det försiktigt oavsett barnens ålder.

När din dejt ska träffa dina barn, se till att planera en aktivitet som är rolig och passar för alla åldrar. Se till att förbereda alla inför mötet, så att alla är på samma sida och vet vad som förväntas av dem.

Väntar på att få ett meddelande från honom

Dejt som inte ger något svar

Vad ska du göra om din dejt inte längre kontaktar dig?

Du borde ta kontakt med personen och fråga vad som hänt. Det kan vara så att de har haft mycket att göra eller att de inte känner samma sak som du. I vilket fall som helst är det alltid bättre att kommunicera med personen istället för att bara gissa. Då kan du få ett svar och ta det vidare från där.

Kontakta mig först

Om din dejt är tyst under ett par dagar behöver det inte betyda att personen har tappat intresset. Det kan lika gärna betyda att personen väntar på att du ska höra av dig. Om du tröttnar på att vänta finns det inget som hindrar dig från att ta saken i egna händer. Ring personen eller skicka ett meddelande och föreslå att ses igen! Om personen nappar har du det bevis du behöver för att fortsätta träffas.

Den dejten har inte kontaktat mig på något sätt

Du har lämnat tydliga signaler att du vill ses igen, men din dejt har inte hört av sig. Det kan finnas olika anledningar till detta, men det kan också betyda att din dejt inte upplevde samma närhet och kemi som du. Därför är det bäst att ta ett steg tillbaka och acceptera att personen inte vill ha någon kontakt med dig.

En dejt upplevs olika

Det kan vara tråkigt om din dejt har känslor för någon annan eller inte kunnat komma över en tidigare relation, utan att ha varit tydlig med detta från början. Förstå att varje person har olika behov och önskemål när det kommer till att träffas. Om din dejt tar det långsamt och inte är bekväm med konstant kontakt efter några få dejter, är det bäst att ge den personen utrymme och tid att reflektera och få vara ifred. Var tålmodig och förstående.

Sysselsätt dig och fokusera på andra saker! Glöm inte att när du minst anar det så kommer din dejt att höra av sig, så det är ingen anledning att sitta och vänta. Gör något som får dig att tänka på något annat så att du inte behöver fokusera på att vänta på att telefonen ska plinga till.

Var nådig mot dig själv

Inget är fel med dig, du är precis som du ska vara. Ibland är den känslomässiga anslutningen inte ömsesidig och det är okej. Försök att fokusera på de positiva upplevelserna du fick från din dejt, och ta med dig det när du träffar någon ny. Det finns inget anledning att bekymra sig över varför din dejt inte hör av sig eftersom det inte kommer att ge dig något.

Det är svårt att släppa någon som man hade förväntningar om en eventuell relation med. Ställ dig själv frågan: Är det värt att fortsätta att hålla kvar vid den personen som inte har något genuint intresse av dig? Att tjata och vara påträngande kommer inte att leda till något bra, så acceptera att du blivit avvisad och gå vidare. Ta tillfället i akt att träffa nya personer och se fram emot nya och spännande dejter!

Två personer har ett romantiskt förhållande

Träffa någon utan att det blir dyrt

Ta med din dejt på aktiviteter som är prisvärda.

Att hitta på något roligt tillsammans med din dejt kan kännas som en utmaning. Det behöver dock inte alltid innebära att det ska kosta mycket. Det finns många sätt att hitta på något kul som inte är dyrt. Ta en picknick i parken, gå på en musikal, se en film eller gå på ett museum. Man kan även föreslå att skapa ett tema för kvällen, som att göra något specifikt som att baka eller se ett par av era favoritfilmer. Det är också trevligt att träffas och bara prata och umgås. Planera inte alltför mycket, det finns så mycket att göra som inte kostar så mycket pengar. Glöm inte bort att det är det som händer mellan er som är det viktigaste.

Upplev staden och omgivningarna tillsammans med din dejt

Varför inte ta sig tid att utforska er egen stad eller andra platser som ligger nära? Det finns säkert otaliga överraskande sevärdheter och upplevelser som erbjuds som ni inte har sett ännu. Utforska omkring omkring och upptäck de hemliga ställen som erbjuder alltifrån gårdsbutiker, naturområden perfekta för vandring och djurliv samt väldoftande orangerier. Leta upp ställen som lockar er på nätet och skriv sedan upp dem för att utforska dem tillsammans. Kanske upptäcka något som blir något alldeles extra för just er?

Att gå en tur tillsammans

En promenad som första dejt är ett utmärkt sätt att skapa en avslappnad och öppen stämning. Ni kan också bestämma hur lång dejten ska vara, vilket ger dig möjlighet att avsluta den tidigare om det känns stelt. Om ni stannar tillsammans under hela promenaden är det ett bra tecken på att ni båda har klickat!

Bjud din dejt på att baka något tillsammans

Prova att baka någonting tillsammans som är nytt för er båda. Det här är ett bra sätt att visa vad ni är kapabla till som team och er samarbetsförmåga redan tidigt i ert dejtande. När ni är klara har ni förhoppningsvis en god fika att dela på som är ett bevis på era ansträngningar!

Planera ett knytkalas

Föreslå att ni ska ha ett knytkalas! Ni kan båda tillaga och bjuda på små rätter som ni är extra bra på. Sätt upp ett bord direkt när din dejt kommer så är maten serverad. Det blir ett roligare sätt att uppleva varandras favoriter tillsammans, så att middagen inte blir för stel eller “för” planerad”.

Dejta med en liten budget behöver inte vara något svårt! Det som är viktigast är att kemin mellan er är god och att du är generös på andra sätt än bara med pengar. Planera en härlig picknick med det som din dejt gillar mest, strö över lite blommor för ett extra charmigt intryck. Komponera en spellista som innehåller låtar som din dejt älskar. Uppskatta din dejt med att ge genuin uppmärksamhet - det kommer inte att kosta dig en enda krona.

två tjejer umgås digitalt under coronapandemin

Hur kan jag dejta under Covid-19-pandemin?

På grund av den pandemi som råder är det inte möjligt att dejta på samma sätt som förr. Socialisering som kräver fysisk närvaro måste begränsas, vilket innebär att dejting måste omstruktureras. Vi måste ändra vår strategi för att anpassa oss till det nya normala.

Användningen av dejtingappar har ökat den senaste tiden och många dejtingsugna har fått ställa in de fysiska träffarna och istället fokusera på digitala träffar. Många vill träffas trots rådande tider men pandemin gör det svårt. Det finns dock lösningar att ta till för att få chansen att träffa sin dejt och kanske finna sin själsfrände. Här är några förslag på hur man kan ta till vara på sin dejting under Corona!

Gå ut och möt din dejt utomhus

Med våren och sommarens ankomst blir det alltmer uppenbart att det finns mycket man kan göra utomhus. Det är bra för att få en fysisk träff med din dejt, och det finns ett antal möjligheter. Du kan till exempel bjuda med din dejt på en picknick, ett besök på ett friluftsmuseum, en uteservering, ta promenader i vackra miljöer eller åka skogsutflykt. Listan kan göras lång, och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Träffa din dejt online

Föreslå att vi tar ett digitalt första möte och gör det till en rolig upplevelse! Vi kan till exempel spela ett spel eller se en film tillsammans, så att vi ändå kan få känna en närvaro trots att vi inte är fysiskt närvarande. Vi kan även skapa en virtuell miljö där vi kan kommunicera och skratta tillsammans, så att vi får en mysig stämning. Det är ett bra sätt att få veta varandra bättre och ha lite kul samtidigt!

Laga samma mat åtskilt och dra igång en dryckesprovning där ni poängsätter dryckerna och jämför resultatet. Bestäm tillsammans en film att se och se den samtidigt. Prata eller chatta under tiden som om ni tittade på den tillsammans vid samma tidpunkt.

Överväg att bjuda din dejt på en digital upplevelse tillsammans. Utforska virtuella utställningar, kolla in en virtuell konsert eller prova ett interaktivt spel som ni kan spela tillsammans. Teknikutvecklingen har gått långt och du kan nu skapa en minnesvärd upplevelse för dig och din dejt online.

Att ha nära fysisk kontakt med din dejt under Corona

Om ni har tagit er vidare från “lära-känna-fasen” så kanske ni längtar efter att ses och ha sex. Det är inte omöjligt att även ha sex digitalt och det kan faktiskt skapa en helt ny typ av spänning mellan er. När ni äntligen får träffas fysiskt så kommer sexet garanterat bli något utöver det vanliga! För att göra det ännu bättre så kan ni använda det digitala sexet för att lära känna varandras sexuella preferenser bättre. Prata om vad ni gillar och vad ni vill göra med varandra när ni väl kan träffas. Om det känns bra för er båda kan ni prova videosex för att se om det är något för er. Om det inte känns rätt kan ni alltid försöka att ha sex genom att chatta eller smsa till varandra.

Dejta under pandemin av Covid-19

Under coronatider är det absolut möjligt att dejta, men det är viktigt att vara försiktig och minimera risken för smitta. Försök att träffas digitalt eller utomhus för att undvika att träffas fysiskt. Om du ändå träffar en ny person fysiskt, se till att ha det med så få personer som möjligt och använd alltid skydd. Personer som är över 70 år bör vara extra försiktiga och undvika nära kontakt med nya personer, så försök att endast träffa dina dejter digitalt.

Kille letar efter en dejt på nätet

Din profil: Tre saker du INTE ska göra

Här är tre saker du INTE bör göra när du skapar din profil på en dejting-app.

1. Undvik att skapa kravlistor i din beskrivning.

Du ska INTE använda din beskrivning för att skapa en lista över vad du vill ha eller inte vill ha.

Att sätta upp höga krav på andra, oavsett om det gäller deras utseende, karriär eller ålder, är inte en bra idé eftersom det kan uppfattas som att du är ute efter att hitta någon som passar en specifik mall som du har skapat. Det är bättre att lära känna varandra som personer och att försöka upptäcka det som ni har gemensamt snarare än att fokusera på det som skiljer er åt. Denna beskrivning är tänkt att ge en kortfattad presentation av vem du är, inte att lista de egenskaper som du letar efter hos andra – detta är inte vad dejting-appar är till för.

Kom ihåg att träffa personer och lära känna dem innan du bestämmer om de uppfyller de kriterier du har satt upp. Var öppen för att se personer på djupet och låt inte din lista begränsa dig. Trots att du kan ha en lista över egenskaper eller personligheter som du söker, så ska du inte förvänta dig att varje person du träffar kommer att passa in på den exakt. När du väl har funnit den rätta kommer du få ett kvitto på att du fick det du letade efter.

2. Ärlighet är den bästa politiken…

Var uppriktig och ärlig mot din dejt. Undvik att ljuga eller på annat sätt bedra din dejt med osanningar.

Du har träffat en person via en dejtingsajt, och ni har haft en öppen dialog om era liv. Ni har pratat om vilka aktiviteter ni gillar, hur era familjer ser ut, vad ni jobbar med och vad ni vill göra framöver. Personen du har träffat har visat tydliga tecken på att de är intresserade av dig och vill gärna träffas. De har även uttryckt att de letar efter något seriöst och inte bara efter en tillfällig fling.

Du har precis kommit ur en lång relation och är inte redo för en ny. Trots det blev du nyfiken när du såg någon intressant på dejtingsajten och tänkte att ni skulle kunna ha roligt tillsammans, både vänskapligt och sexuellt. Du bestämde dig för att hålla kontakten och träffa den andra personen, trots att du är medveten om att den andra personen letar efter något helt annat än vad du söker. 

När du använder en dejtingapp är det viktigt att vara ärlig och tydlig med vad dina intentioner är, samt att informera den andra personen om vad du föredrar i en relation. Genom att vara transparent om vad du letar efter kan du undvika att lura eller såra någon annan. Genom att vara ärlig och tydlig om dina önskemål har du behandlat den andra personen rättvist och respekterat deras gränser. Det är upp till den andra personen att bestämma om de vill fortsätta kontakten baserat på de förutbestämda premisserna.

3. Fokusera inte för mycket på dina intressen

Undvik att använda din profilbild för att uppvisa dina intressen, eftersom det kan skicka ut missvisande signaler.

En profilbild är en bild av dig som ger personer en uppfattning om hur du ser ut. Det kan kännas ytligt att endast utgå från om du uppfattas som attraktiv eller inte baserat på din profilbild. Dock är attraktion en viktig del i en relation. Attraktion är beroende av en kombination av egenskaper, personligheter och utseende. Om någon bara är intresserad av ditt utseende är de inte intresserade av att bygga en djup relation med dig.

Oavsett vilka motiv man föredrar att ha som profilbild, finns det många som väljer andra än sig själv. Det kan vara bilder på djur, bilar, hus eller solnedgångar. Om du tycker om det är det trevligt att dela det med andra, men det är inte särskilt lämpligt som en profilbild. Om du använder något annat än en bild på dig själv, kommer besökare antagligen att fortsätta till nästa profil.

Vi vill se varandra ansikte mot ansikte, uppleva den naturliga skönheten hos varandra och känna attraktionen. Om du känner dig osäker eller har dåligt självförtroende, så låt detta inte hindra dig. Ta hjälp av någon som kan ta bra bilder på dig, så kan du visa upp dig för andra. Glöm inte att om du döljer ditt yttre för andra, så är det svårt att bygga en äkta och meningsfull relation. Förr eller senare kommer du att möta någon som du bryr dig om och då kommer du inte kunna undvika att visa upp ditt yttre.