Skip to main content
säker online-dejting

Dejta säkert 🔒

Dejting kan vara ett enormt spännande och roligt äventyr. Det ger en härlig glöd i livet och en fantastisk känsla som får hjärtan att slå hårdare. Var alltid öppen för möjligheter men samtidigt var försiktig. Vi vill ge dig några användbara tips inför din dejting som du bör ta till dig utan att ta det för allvarligt.

Börja med att ta det lite lugnare.

Vara uppmärksam för tecken som tyder på bedrägeri eller bluff. Välj inte att förtro någon som verkar för bra för att vara sann, eftersom det nästan alltid är så. Lyssna noggrant på det andra personen säger och var beredd att uppmärksamma ovanliga eller misstänkta beteenden.

När du lär känna nya människor, försök att se deras styrkor och positiva sidor, men samtidigt vara uppmärksam och lita på din intuition.

Uppskatta ärlighet över inställsamhet - det är ett hållbart förhållningssätt. Fördröj träffandet av personen, utforska istället relationen genom att använda e-post och chatt. Vara uppmärksam på misstänksamt beteende.

Om du har oroiga tankar, lämna situationen snarare än att ta risker.

Var anonym när du nätdejtar. Använd inte ditt riktiga namn eller några kontaktuppgifter som din e-postadress, telefonnummer eller bostadsadress i din profil. Var försiktig när det gäller att dela information med andra online och dra dig ur om någon envist vill veta din identitet.

 • Det är aldrig ett bra beslut att skänka bort pengar till någon som ber om det.
 • Håll dig till att kommunicera inom ramarna för dejtingsajten tills du känner dig säker och bekväm.
 • Vara observant när det gäller personer som har foton som är professionellt utförda.
 • Vara försiktig när du interagerar med personer som inte är bosatta i Sverige, då det finns en stor risk för bedrägeri.
 • Age is not a factor, but be wary of people who are much older or younger than you.

Håll din dejting sund och gör smarta val.

Håll kontakten med personen på dejtingsajten tills du har lärt känna dem bättre. Ta det försiktigt, ta din tid och lär känna personen innan du går vidare. Fatta ett välgrundat beslut som är bäst för er båda. Om du tycker att någon ljuger, är det bäst att avsluta kontakten omgående.

Låt inte romantik få dig att ta steg som du inte känner dig redo för. Var varsam när du träffar någon och se till att ni båda är medvetna om konsekvenserna, samt att ni har samma förväntningar. Trots att du träffar någon på en riktig dejt, förbli försiktig och var uppmärksam på att det finns personer som utnyttjar dejtingsajter för sexuella ändamål.

Att ha en bild kan vara avgörande.

Om en person inte har någon bild i sin profil, bör du fråga efter det. Om du upprepar din fråga och personen fortfarande inte lägger till en bild, kan det vara ett tecken på att personen har något att dölja. Var därför extra försiktig med personer som inte har någon bild i sin profil. Det är också rekommenderat att be om ytterligare bilder för att försäkra att bilden i profilen inte är stulen.

En diskussion skiljer sig markant från en text.

Det finns personer som kan kommunicera väl genom Internet, men som inte har hög social kompetens. För att lära känna personen bättre och för att få bättre insikt om deras sociala färdigheter är det bäst att ta ett telefonsamtal som nästa steg. Innan du ger ut ditt telefonnummer, se till att den andra personen ger dig sitt nummer, och använd skyddat nummer när du ringer upp för att skydda din identitet. För att göra det, knappa in #31# innan du slår numret, vilket inte kommer att kosta något extra.

Kom överens om ett möte när du känner dig säker och upplever spänning.

Lita på din intuition och din instinkt. När du är ute efter att träffa någon, se till att du har ett gott intryck och känner dig trygg och bekväm. Om det inte känns rätt, ta då hellre tid på dig att hitta någon som verkligen är tilltalande för dig. Det finns många underbara möjligheter där ute, så dra nytta av det.

Vara på alerten för tydliga signaler av fara.

Några saker som du bör ta hänsyn till är:

 • Starka humörskiftningar.
 • Tecken på svartsjuka.
 • Reflektera över det förflutna.
 • Personen har svårt att öppet tala om sina innersta känslor och erfarenheter som rör sig själv och/eller de närmaste i deras liv.
 • Få information om en persons civilstånd.
 • Ovanligt beteende.

Möt din dejt på en offentlig, trygg plats.

Vi vill att du ska känna dig trygg och bekväm med din dejtingupplevelse. Om du inte är helt säker på att träffen kommer att bli bra, finns det några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att känna dig mer bekväm.

 • Jag ska iväg och kommer tillbaka senare. Jag berättar mer när jag kommer tillbaka.
 • Ge din kompis din dejts namn och telefonnummer.
 • Mötas upp på en plats som är mycket folktom.
 • Avsluta dejten och åka hem ensam.

Lämna situationen om det inte känns rätt.

Vid dejting är det viktigt att följa din intuition och aldrig göra något som känns obekvämt. Om du känner dig otrygg eller skrämd ska du avsluta dejten omedelbart. Försök inte förtränga eller avfärda dina känslor. Det är bättre att vara försiktig än att ta onödiga risker. Glöm inte att det kan finnas lögnare och bedragare oavsett om du träffar någon på nätet, nattlubben eller någon annanstans. Därför bör du vara försiktig och lyssna på din magkänsla.

Använd skydd när du har sex

Om dejtandet går mycket bra så kan det finnas ett intresse för att ta det till nästa nivå, som ofta inkluderar delar av den fysiska akten. Det är ett spännande steg som får många att känna sig nyfikna, speciellt när det gäller sexdejting. Sist men inte minst, att komma till sänghalmen är något som många njuter av.

Det är mycket viktigt att du skyddar dig när du har sex med en ny partner. Lita inte bara på "Jag har gått igenom en testning" eller andra ursäkter till varför ni bör undvika att använda kondom.

Försäkra dig om att du alltid har skydd för sexuell aktivitet med dig - oavsett om du är en man eller kvinna. Beställ kondomer på Kondomtorget.se och få dem levererade hem till dig i en diskret förpackning. Då slipper du den möjliga obekvämligheten att gå till affären.

kondomtorget