Skip to main content
Mamma som står ensam med sina barn

Dejting som en ensamstående person med barn

Hur kan jag dejta som en ensamstående och hitta tid för det?

Att dejta som ensamstående kan vara både krävande och utmanande. För att komma igång med ditt dejtande bör du börja med att hitta en bra balans mellan tid och energi. Försök att hitta ett system som fungerar för dig och som ger dig tid och energi för att ägna dig åt aktiviteter som att dejta. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av dina nära och kära för att få lite extra tid och energi. För att underlätta för dig att dejta kan det också vara bra att använda sig av olika verktyg, som till exempel online-dejting eller apps. Så med lite planering och hjälp, så behöver inte ensamstående mammor eller pappor låta dejtandet försvinna!

Att vara uppriktig och ärlig

Barnen kommer alltid först för dig och det är viktigt att din dejt förstår detta. Ibland kan det hända att du måste avboka träffar när oväntade händelser inträffar som rör barnen. För att undvika att skapa förväntningar som du inte kan leva upp till är det viktigt att du är ärlig kring hur mycket tid du har att lägga på din dejt. När du sedan har möjlighet att träffa din dejt kan ni njuta av den ovärderliga tiden tillsammans och ge varandra full uppmärksamhet.

Du har frihet att dejta den person som du önskar

Dejting som ensamstående singelförälder kan ibland kännas utmanande, eftersom du inte är säker på hur andra singlar kommer att reagera på att du har barn. Men det betyder inte att du måste begränsa dig till att dejta andra singlar med barn. Många personer utan barn har inga problem att dejta någon som har barn och kanske är de mer förstående än du tror.

Livet som en ensamstående förälder är ofta svårt och utmanande

Det är helt acceptabelt att vara en ensamstående förälder. Din dejt bör förstå detta och ge dig den tid som du behöver för att ta hand om dina barn. Det är helt okej att inte kunna träffas och prata så ofta som du skulle önska, utan att känna dig pressad eller behöva ursäkta dig. Om din dejt inte är villig eller inte förstår att ditt barn är din högsta prioritet, är det bäst att avsluta er kontakt.

En partner som du träffar kan kunna bli en del av ditt barns liv

Som ensamstående förälder är det viktigt att du tar smarta val som är bra både för dig själv och dina barn. Det innebär att du måste vara extra försiktig när det gäller vem du dejtar. Dina val kan ha stor inverkan på framtiden, eftersom den du väljer att träffa kan bli en del av dina barns liv. Det är även viktigt att du tar tillvara på den lilla egentid du har och lägger den på någon som är värd det!

Dejterna är ett utmärkt tillfälle att unna sig något extra

För att få ta del av lite extra lyx i vardagen är dejter idealiska för en ensamstående singelförälder. Du kan passa på att laga en lång och härlig middag som du inte skulle haft tid eller ork att laga hemma, och dessutom njuta av den med någon som du kan slappna av med. Låt dejten bli en riktig avkopplande stund med god mat och dryck, så kan du ta tillbaka energin för att möta morgondagen.

Starta med det du har här och nu och bygg vidare därifrån

Efter att ha avslutat ett långt förhållande tillsammans med den andra föräldern till dina barn kan det kännas utmanande att börja dejta igen. Att inte kunna sluta jämföra andra med ditt ex och att inte ha tillit kan ta stor energi och vara ett hinder. Alla relationer är unika och det är viktigt att acceptera det. Jämförelser med ditt ex är aldrig rättvist mot din dejt och de uppskattas inte. Ge din nya dejt en chans att bevisa sig själv, möt dem som den de är, just nu, och utgå från det.

Mål att inte ha fram mobiltelefonen på dejten

För att göra din dejt till en trevlig upplevelse bör du lägga telefonen åt sidan och fokusera helt på personen du är med. Trots att du är singelförälder kan du ta dig tid att njuta av stunden och förstå att den andra personen också behöver din fulla uppmärksamhet. Om det uppstår ett akut behov av att kontaktas kan du ha din mobil i tyst läge eller på vibrationssignal så att du inte blir störd i ditt samtal eller förstör stämningen. På så sätt kan du njuta av förtroendet och givande stund som du förtjänar.

Att presentera din dejt för dina barn

Det kan vara svårt att avgöra när och hur man ska informera sina barn om att man dejtar. Det är beroende av vilken ålder barnen har och hur mycket de förstår. Vissa väljer att inte berätta något tills den dagen de tar hem den person de dejtar för att presentera. Det är helt upp till dig, men det viktigaste är att ta det försiktigt oavsett barnens ålder.

När din dejt ska träffa dina barn, se till att planera en aktivitet som är rolig och passar för alla åldrar. Se till att förbereda alla inför mötet, så att alla är på samma sida och vet vad som förväntas av dem.