Skip to main content
första dejten

Den första dejten – Så lyckas du få till den

Det är många detaljer som behöver övervägas när man förbereder sig för en första dejt. Alltifrån vilket klädkod som gäller till var man ska träffas och vad man ska prata om. Men det finns ingen anledning att oroa sig. Med lite självförtroende och tålamod kommer allt att ordna sig.

Välj rätt plats

För att skapa en avslappnad miljö för ett datum, bör du leta efter en neutral plats. Det bör vara en plats som främjar enkelhet och lugn. Att bjuda hem din dejt den första gången ni träffas rekommenderas inte, eftersom det kanske inte skapar den önskade atmosfären.

Föreslå att ni träffas på en plats som är neutral för er båda och ha kul tillsammans där under första dejten. Det kommer att uppskattas av den andra personen och ge ett bra intryck.

Det säkra kortet

Undvik att välja ett hektiskt café som ligger precis vid en högtrafikerad gata, eftersom det kan vara störande med ljud och oljud. Istället bör du leta efter ett lugnt, mysigt ställe som ändå har en trevlig stämning.

Var kreativ

Gillar både du och din dejt djur? Ta er båda till en park där det finns djur eller kanske till en H4-gård. Det skapar ett naturligt samtalsämne och ger dig och din dejt möjlighet att umgås och skratta tillsammans, vilket leder till en avslappnad och positiv upplevelse.

Träffas för att engagera sig i fysiska aktiviteter

Gör affärsmötet eller lunchdejten lite mer aktiv genom att bjuda in din mötespartner eller dejt att ta en fika eller lunch nära en plats där ni kan delta i fysisk aktivitet. Ta exempelvis en kaffe nära en bowlinghall och se om du kan locka din mötespartner att föreslå en omgång bowling för att förgylla er umgänge. Det är ett framgångsrikt och strategiskt drag som kan förbättra upplevelsen och få er båda att ha kul.

Det är ett utmärkt sätt att starta en dialog.

”Tycker du om att bowla? Har du spelat bowling på den här banan förut? Ska vi spela en match? ;)”

Konversationer

Var ärlig och försök inte att skapa bilden av någon som du inte är. Försök inte att låtsas att du är något som du inte är, håll det enkelt och var dig själv.

Det finns psykologiska strategier som har visat sig vara effektiva. En bra metod för att få en person engagerad och involverad i en konversation är att ställa öppna frågor som kräver mer än ett enkelt ja eller nej som svar.

Här är ett par tips på frågor som kan skapa roliga samtal

Vad håller du på med för kul på fritiden?

En fråga om vad en person gör på sin fritid kan avslöja mycket om deras prioriterade intressen. Om din dejt till exempel berättar att de spenderar söndagar på kontoret, kan det vara ett tecken på att arbete är en högprioriterad aktivitet. Om din dejt regelbundet tränar på sin fritid, belyser det att hälsa och att hålla sig i form är viktigt för dem.

Detta hjälper dig att få en djupare insikt om hur väl ni skulle passa tillsammans och om ni delar några intressen.

VVilka är dina ambitioner, intressen och drömmar?

Kan du och din dejt tänka er att acceptera varandras mål, passioner och drömmar? Är det något som är viktigt för er båda, även om det är en något flummig fråga?

Du kanske har stora planer för din karriär, medan din dejt inte strävar efter att göra någonting mer än att jobba på snabbköpet, titta på serier och umgås med sin mamma när det är ledigt.

Det behöver inte betyda att något är fel, men det tyder inte på att ni delar samma mål och intressen.

Frågor ger svar tillbaka.

När du och någon annan ställer frågor och svarar på varandras frågor så skapar det en interaktiv miljö där båda parter bjuder på sig själva.

”Du då, vilka intressen har du?”

Vett och etikett är viktigt

Det är väldigt viktigt att visa din dejt att du uppskattar och ser fram emot att få träffa dem. För att förmedla detta finns det några saker som är viktiga att tänka på när det gäller goda manér och etikett, som ger en positiv signal till din dejt.

Kom alltid i tid

Det är inte ett bra första intryck att vara sent till en dejt. Det är viktigt att visa respekt och komma i tid för att förmedla en professionell och ärlig inställning.

Det är mycket bättre att vara försiktig och komma i tid till din dejt än att vara sent ute. Om du vill imponera extra kan du även beställa in något som du vet att din dejt tycker om, så att du visar att du har varit uppmärksam på vad hon gillar när ni chattat på någon dejtingsajt.

Var sårbar

Med ”sårbar” menar vi inte att du ska börja berätta om alla dina problem, för det är en mycket dålig idé som bara skrämmer bort din dejt.

Att vara sårbar innebär att visa ärlighet, genuinhet och vara jordnära. Om din dejt berättar att hen gillar att laga mat, så är det bäst att visa din acceptans genom att säga "Jag tvivlar inte på att du är bättre än mig :)", för att bekräfta att din dejt kan vara bättre än dig på något.

För att få mer information bör man fråga vidare om hennes favoritmat, hur hon lärde sig att laga mat och andra relaterade frågor.

Skräcken som alla fruktar – Notan

Dejten har gått över förväntan och ni har verkligen klickat, men här kommer bomben … notan!… hela kontrollen försvinner. Nu är det upp till dig att vara uppmärksam på personen och se hur hen reagerar när notan kommer in. Det finns inga regler för det här, utan det är upp till dig att läsa av situationen och vara medveten om personens känslor.

Har du tagit reda på hur din dejt uppfattar situationen? Är din dejt blyg och avvaktande eller bestämd och beslutsam? Hur gick dejten, bra eller dåligt? Har din dejt precis berättat att hen lever på studiemedel medans du har heltidsjobb och tjänar bra? Är du intresserad eller inte? Använd sunt förnuft och läs av situationen noga för att ta reda på vad din dejt tycker.

Om du är intresserad av din dejt och om du tror att personen är lika intresserad, så kan du visa din uppskattning genom att vara kreativ och bjuda in till en andra dejt.

Jag tar gärna notan också, jag hade jättetrevligt!ellerKom, låt oss göra en deal, jag tar den här och du tar nästa? 😉

Hej då…

Dejten är avslutad och resultatet är inte alltid uppenbart. Antingen har det gått bra eller så har det gått dåligt. Det är den här delen av dejten som aldrig är helt klart vad och hur man ska hantera.

Försök inte att analysera situationen, undvik att stå där som en förvirrad fågelunge. Bjud in till ett varmt leende och en enkel kram om dejten gick bra, men om den gick dåligt så är det bara att hälsa farväl med en hälsning och önska en trevlig kväll, helg eller vad som passar.

Försök inte att överdriva det, håll det enkelt, var avslappnad och bjud in till ett trevligt avsked.

Förbered dig inför den första dejten genom att lära känna din dejt via nätdejting. På så sätt har ni redan något att prata om när ni ses och det blir lättare att lära känna varandra.