Skip to main content
Ett förhållande mellan två personer

En bra grund för att göra dejtandet att lyckas

Tips på hur du skapar en god start för att möjligen etablera en relation med din dejt

Att ha en bra självkänsla är den bästa grunden för att upprätthålla goda relationer. Genom att sätta värde på sig själv och ha förtroende inför andra, kan du lära känna andra människor och låta dem komma nära. Utan en positiv självbild, kan du stöta bort andra med ditt sätt att agera och tänka. Genom att bygga upp och vårda din självkänsla, kan du uppleva kärlek och värme som du förtjänar och som du kan dela med andra.

Att ha låg självkänsla gör det utmanande att etablera och upprätthålla nya relationer. Det kan skapa en instabilt grund för båda parter och är inte den bästa starten för att dejta. Se det som en investering i dig själv och ta steget att arbeta på din självkänsla innan du söker nya relationer. På så sätt är du bättre rustad att bygga en sund och hälsosam relation.

Bästa förutsättningar för att hantera relationer

En bra förutsättning för att kunna hantera olika typer av relationer och olika situationer är att man har en stabil grund. Att ha en stabil grund handlar mycket om att ta hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt. Fokusera på dig själv och se till att du mår bra i grunden innan du börjar dejta nya personer. Det kan handla om självkänsla, tillit och psykisk hälsa. Genom att må bra i sig själv så är det lättare att hantera de svårigheter som kan uppstå i relationer. Man kan ta hand om sig själv bättre och orka med båda upp- och nedgångar. 

Om du mår bra i dig själv, har du förmågan att förstå och uppskatta andras humör och tillstånd. Genom detta kan du bättre hjälpa dem att nå ett stabilt mående och förstå hur de ska bygga en stadig grund. På detta vis kan ni skapa ett långvarigt förhållande och förena er liv med ett välmående. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är helt okej att inte alltid vara på topp. Men med en stark grund att stå på, är det lättare att snabbt komma tillbaka in i matchen.

Om relationen till din dejt börjar knaka, ska du se till att ta itu med det så fort som möjligt

Oavsett vilken form av förhållande du har med din dejt är det avgörande att vara öppen och tydlig med vad du känner. Om du och din partner inte är överens om era känslor och intentioner kan det leda till att relationen mellan er börjar knaka. Det är viktigt att båda är lyhörda och försöker förstå den andra personens perspektiv. Om du inser att din dejt har mer känslor för dig än vad du har för henne/honom, är det viktigt att kommunicera detta. Det är det bästa sättet att vara rättvis mot er båda. När ni har pratat klart kan ni ta ett beslut om ni vill fortsätta träffas eller inte. 

Om din dejt inte lyssnar på dina känslor och har andra intentioner än du, kan det vara dags att avsluta er relation. Det kan vara bättre för dig att slutföra relationen än att fortsätta dejta personen, oavsett hur svårt det kan kännas. Alla relationer är olika och det är viktigt att identifiera varför ni knakar. Det är aldrig lämpligt att göra avkall på dig själv eller att försöka anpassa dig efter någon annan. Oavsett vad, är det viktigt att ni båda mår bra i ert dejtande.