Skip to main content

Qruiser

Qruiser är en öppen och välkomnande mötesplats för personer som identifierar sig som HBTQ. Det är en plats för att utbyta idéer, hitta vänskap eller relationsmöjligheter. Det är en av de största plattformarna i Norden för att möta andra som identifierar sig som HBTQ.

qruiser logga

Qruiser, en plattform skapad av QX förlag år 2000, har närmare 77500 aktiva medlemmar. Det är en imponerande siffra som visar på styrkan i sajten.

Målgrupp och syfte

Qruiser är en plattform som uppmuntrar och välkomnar alla typer av sexuella identiteter, med ett fokus på HBT och Queer-personer. Statistiken visar att 40 % av medlemmarna är homosexuella, 34 % bisexuella, 15 % experimentella, 4 % heterosexuella och 2 % queer. Förutom detta har 5 % angett sin sexuella identitet som "annat/vet ej".

Qruisers medlemmar har en mycket större åldersspann än andra dejtingsajter. Genom att läsa medlemsannonser kan man se att åldern hos medlemmarna sträcker sig mellan 15 och 60 år.

Funktioner och egenskaper

På Qruiser kan man som medlem ta del av en stor mängd aktiviteter. Man kan skapa sin egen dagbok och ha en öppen gästbok där andra medlemmar kan lämna hälsningar. Det är dessutom möjligt att ladda upp egna bilder och videos. Utöver detta kan man även upptäcka en rad klubbar skapade av andra medlemmar på Qruiser. Om man inte hittar någon klubb som passar bäst kan man lätt starta en ny!

På Qruiser kan man ventilera sig genom att skriva på klotterplanket, diskutera ämnen i diskussionsforumet, blogga om olika ämnen eller skicka privata meddelanden i text eller video till andra medlemmar. Sajten erbjuder inte traditionell ”match making”, men har många andra sätt att kommunicera och hitta ”rätt” person. Qruiser är en tämligen komplett nätsajt med många möjligheter.

Mobilappar

Qruiser har inte någon app för att användas från mobila enheter, men det är inget man behöver bekymra sig för. Sajten är anpassad för samtliga format, såväl smartphone, surfplatta som dator. Det går utmärkt att surfa på sajten från mobilen, utan att det känns som om man missar något. QX, skaparen av sajten har nyligen gjort om hela plattformen för att göra den mer mobilvänlig. Upplevelsen är densamma oavsett format och navigering fungerar klockrent.

Enkel inloggning

Du kan bli medlem på Qruiser helt kostnadsfritt, men du måste ha en e-postadress och vara minst 15 år för att kunna registrera dig.

Om man vill logga in på Qruiser, oavsett om det är via en mobil enhet eller en dator, finns ett länk för detta längst upp till vänster på sidan. Det tar bara några få sekunder att logga in och få tillgång till ens profil. När man väl har loggat in, är det enkelt att navigera mellan Qruisers olika avdelningar.

När man loggar in på Qruiser sajten har varje medlem möjlighet att anpassa sin profil. Det är möjligt att ställa in vilka medlemmar som har tillgång till profilen och man kan också aktivera en funktion som gör det möjligt att se andra medlemmar som befinner sig i närheten, precis som vad som erbjuds av vanliga dejting-appar. Om man inte vill avslöja sin position så kan funktionen enkelt stängas av.

Mitt omdöme är att...

Qruiser visar sig vara en innovatör när det kommer till HBTQ community. Sajten lanserades år 2000 av det välkända magasinet QX, långt innan dejting-apparna uppstod. Qruiser har behållit sin traditionella plattform och erbjuder inte någon app, men det är inget som spontant saknas. De senaste uppdateringarna har anpassats efter mobila användare, så nu kan de nära 77500 medlemmarna logga in från olika enheter som mobil, surfplatta eller dator direkt via webbläsaren.

Personer med en annan sexuell läggning än heterosexuell kan förvänta sig en omfattande plattform som erbjuder ett varierat utbud av aktiviteter. Alla, oavsett om de är ute efter kärlek eller bara vill dela sina tankar och åsikter, är välkomna att ta del av den här miljön!