Skip to main content

Tinder

Tinder har blivit det mest använda online dating-verktyget, med över 9.6 miljoner aktiva användare sedan starten år 2012. Det är få svenska ungdomar som inte har testat appen. Det är inte avancerad teknik som har gjort Tinder så populärt, utan appens enkelhet har bidragit till att göra det till en framgång. Man kan undra vilka funktioner som erbjuds, men det kommer att fortsätta att vara enkelheten som får användarna att välja Tinder.

Inriktning

Tinder är en app för alla oavsett ålder, nationalitet och sexuell läggning. Användare kan söka efter singlar mellan 18 och 60+ år, och det finns användare i över 190 länder, vilket gör det till ett global fenomen.

Funktioner

Tinder bygger på ett mycket enkelt koncept. När du har skapat ett konto och är redo att träffa singlar visas en kortlek med olika användare. Varje kort består av en stor bild av en annan användare. Om du är intresserad av att veta mer om personen kan du klicka på kortet och se om personen har lagt till ytterligare bilder eller skrivit något om sig själv. Du bestämmer sedan om du vill trycka på den gröna knappen (om du gillar personen), eller den röda (om du inte är intresserad). Nästa kort visas då. Om du och en annan person du har valt att gilla båda gillar varandra skapas en matchning, och då kan ni börja skriva till varandra.

Tinder har ett par underhållande funktioner som inkluderar:

  • En blå knapp i stjärnform som du trycker på för att visa din extra starka gillning av en viss profil.
  • Tinder Boost är en blixtformad lila knapp som ger dig möjligheten att synas först för andra användare. För att aktivera boosten måste du betala ca 50 kr, men det ger dig då 30 minuter i spotlights med din profil.
  • Tinder Plus ger dig möjligheten att se tillbaka och ändra dina tidigare swipes, söka efter singlar i andra städer/länder, slippa reklam och kontrollera vilken information som visas om dig. För detta finns en månadskostnad att betala.
  • Tinder Gold ger dig tillgång till alla funktioner som finns i Tinder Plus, plus en lista över användare som gillat dig och rekommendationer på profiler som kan passa dig. Det finns ett månadsavgift som tillkommer.

Appen

Tinder gör det enkelt och smidigt att komma igång med dejting. Appen kan laddas ner till både iOS och Android och gör det möjligt att skapa ett konto och välja vilket kön och vilken ålderskategori man är intresserad av, samt välja hur långt bort potentiella matchningar bör bo. Man kan även skriva lite om sig själv, men det är inget måste. Fördelen med Tinder är att det inte krävs att du svara på en massa frågor för att komma igång, det hela tar bara 1-2 minuter! Det är det som skiljer Tinder från andra, traditionella dejtingsajter som exempelvis Match.com.

Logga in

Du kan skapa ett konto på Tinder genom att ansluta det till ditt Facebook-konto. Detta är det mest bekväma sättet eftersom Tinder då automatiskt importerar bilder, ålder och jobb-information från din profil. Om du föredrar att välja nya bilder kan du ta bort de som importerats och lägga till nya. Det andra sättet att skapa ett konto är manuellt, då du fyller i alla detaljer själv.

Du kan också välja att skapa ett konto genom att använda ditt telefonnummer. För att slutföra detta behöver du bekräfta telefonnumret. Men lite nackdelar med denna metod är att du själv måste ladda upp bilder och fylla i mer information.

Synpunkter

Tinder har mottagit en blandad respons. Vissa anser att det är en ytlig app, eftersom de matchningar som görs baseras främst på utseende. Andra uppfattar den också som en "hook-up app", d.v.s. en applikation som endast är avsedd för tillfälligt nöje.

Trotts att Tinder är den mest populära dejtingappen, visar det att det är en app för alla. Oavsett vad man söker kan man hitta det på Tinder, och det är därför den är så framgångsrik. Även om många inte hittar sin livspartner via appen, har det ändå lett till att väldigt många har skapat långvariga relationer.