Skip to main content
Två personer som söker efter en gemensam förståelse

Vad tror du är det bästa sättet att ta det lugnare i dejtandet?

Om relationen till din dejt går för fort kan dessa råd vara användbara för dig!

Alla dejtar i olika tempi, och vilket som passar dig och din dejt bäst är något endast ni själva kan veta. Tyvärr kan det ibland hända att ni hamnar i en osynk där den ena vill gå fram lite fortare än den andra. Det här kan kännas enormt jobbigt för båda parter, så ibland kan det vara bra att stanna upp och prata om det. Om du känner dig osäker kan här följa 10 tips för att sakta ner och ta det lugnt. 

Berätta hur du har det med din dejt

Försök att öppet och konstruktivt tala om för din dejt att du känner att det går för fort. Försök att undvika att dra dig undan eller undvika kontakt, eftersom detta inte kommer hjälpa till att lösa situationen. Berätta att du tycker om att träffa personen, men att du behöver ta det lite lugnare för din skull. Om din dejt är rätt för dig, kommer personen att förstå och göra det bästa av situationen.

Försök att begränsa antalet träffar

Nykära par har ofta starka känslor för varandra och vill ofta spendera mycket tid tillsammans. Men det är inte alltid nödvändigt att ses varje sekund. Om en person känner att det är för mycket, är det bättre att föreslå att man ses med mindre frekvens. Det kan hjälpa till att skapa balans och ger båda parterna utrymme att sakna och längta efter den andra personen.

Välj din partner noggrant och dejta inte vilse

Att även gruppdejta med och din dejts vänner kan ibland vara ett bra sätt att lära känna varandra och få en mer avslappnad stämning. Det kan ge en möjlighet att se hur din dejt är med andra, men det är viktigt att inte alltid ses med andra, utan att hitta balansen mellan att få ensamtid och att umgås med gemensamma vänner. Om du inte känner att du vill träffa din dejt ensam så är det kanske ett tecken på att du inte har de rätta känslorna.

Lev med närvaro och även när du dejtar

Om du känner dig lite osäker när det gäller er relation, är det bäst att undvika diskussioner om framtiden som involverar planer om hur ni ska ha det tillsammans. Istället kan det vara bra att fokusera på det ni har och där ni är just nu, för att hålla det lättsamt. Personliga planer och ambitioner är välkomna att dela med sig av, men låt er inte känna pressen att gå för fort fram. Det finns gott om tid att prata om framtidsplaner för er båda när du känner att du är redo.

Kritiska mileposter kan vänta på att uppnås

Om du inte vill att din relation ska ta stora kliv framåt för fort, bör du vara uppmärksam på viktiga milstolpar. Det kan vara små saker som att lämna några saker hos din dejt eller att träffa varandras familjer, eller större saker som att köpa ett husdjur eller engagera sig i vänskapskretsen. Försök att inte analysera varje steg ni tar, men håll ett öra öppet för att förstå om din dejt vill ta sig framåt milstolparna. Kom ihåg att vara lyhörd och kommunicera att du inte är intresserad av att rusa framåt!

Håll avstånd och undvik kontinuerlig kontakt

Det kan vara bekvämt att hålla kontakt hela tiden, men det är viktigt att lämna utrymme för er båda att utvecklas som personer och att få tid för egna intressen. Det blir lättare att hålla relationen spännande och intressant om ni båda ger er själva tid att växa som individer. När det är dags att höras av, se till att ni har något att prata om. Det håller relationen levande och intressant.

Skulle ni stanna tillsammans eller gå skilda vägar?

Att åka på resa tillsammans med den du tycker om kan vara en mycket givande upplevelse. Det är ett bra sätt att lära känna varandra bättre och skapa minnen tillsammans. Men om du känner dig orolig över att relationen skulle kunna utvecklas för fort bör du överväga att istället föredra lokala aktiviteter som att gå på utflykter eller ta en promenad tillsammans. Detta ger er tid att lära känna varandra utan att någon av er känner sig pressad att ta några större steg i relationen.

Förlägg tid för att fokusera på dig själv

Du kan fundera över om relationen till din dejt går för fort fram. Ett tips kan vara att stanna upp och ägna mer tid åt dig själv och dina intressen. Genom att prioritera din egen tid och göra aktiviteter du tycker om kan du ha mindre tid att träffa din dejt. Se dock till att du berättar för din dejt att du gör detta för att undvika missförstånd eller förvirring.

Ta en paus och reflektera

Ett annat viktigt tips är att ta dig tid att förstå och reflektera över dina egna känslor. Stanna upp och försök att utforska varför du känner som du gör. Är du rädd för att dra nytta av situationen eller är det något annat som upptäcks? Om du inser att du inte känner det där lilla extra som du förväntar dig att känna för din dejt, kan det vara bäst att respektera och låta personen gå vidare.

Följ ditt inre sinne

Det är helt normalt att ha starka känslor för någon, samtidigt som man känner osäkerhet i relationen. Om du upplever att det går för snabbt är det helt okej att ta ett steg tillbaka. Genom att ta ett steg tillbaka kan ni ha möjlighet att bygga en bättre relation som känns bra för er båda. Om du tar ett steg tillbaka och relationen inte fungerar är det ett tecken på att det helt enkelt inte är rätt för er båda. Det är viktigt att du lyssnar på din magkänsla och följer ditt hjärta, och inte försöker tvinga fram något som inte känns rätt.