Skip to main content
en tjej är på en dejt på en restaurang

Vilken av er som ska betala notan på dejten?

Tiderna har förändrats och det är inte längre så att det är killen förväntas stå för notan på en dejt. Istället går åsikterna högst upp mot att det inte har något med könsrollen att göra, utan det handlar om andra faktorer som är tillämpliga vid tillfället. Vi har också börjat bli mer känsliga för att göra vad som känns rätt, oavsett vem som står för notan.

Inom denna artikel ger vi en djupare insikt i hur svenska män och kvinnor har tänkt och utvärderat när det är dags att betala notan. Vi har sammanställt resultat från undersökningar och åsikter som har samlats in.

Vem betalar för den första dejten?

Förut var det ofta så att mannen stod för notan när det gällde dejting, vilket ansågs vara standard. Men med den äldre generationen har den synen förändrats. Idag är det inte längre lika självklart att mannen står för notan, eftersom det är ett mer laddat ämne att diskutera. Pengar är något som måste hanteras med försiktighet och respekt när det gäller dejting.

De flesta vill göra rätt för sig när det gäller notan, som inte bara är en sak för en part utan för båda. Därför anser många att notan bör delas lika mellan parterna, oavsett om de är kvinnor eller män. Samtidigt kan andra faktorer som kulturella skillnader, könsroller och ekonomisk situation påverka åsikterna.

En god privatekonomi innebär bättre ekonomiska förutsättningar

Parets olika ekonomiska situationer kan skapa obekväma situationer. I synnerhet om den ena har gott om pengar medan den andra måste spara varje krona. I sådana situationer är det vanligtvis kvinnor som är mer öppna med att de inte har råd, medan män ofta har svårt att erkänna att de har tajt ekonomi.

Vissa människor är så oroliga över att uppenbara sin ekonomiska situation att de väljer att ta snabblån för att kunna betala en större nota. Dock bör detta undvikas eftersom det bara skapar en långvarig återbetalningsprocess som kan leda till ännu större problem i framtiden.

Dejta blir inte roligt om man inte har möjlighet att betala för restaurangnotan, vilket kan leda till en obehaglig situation som kan vara avgörande för om det initiala mötet blir början på ett långsiktigt förhållande eller inte.

Betala notan självständigt eller med omtänksamhet?

Att ta fram plånboken när notan kommit fram kan tolkas som ett tecken på självförtroende. Det kan uppfattas som att personen är initiativrik, omtänksam och inte tvivlar i onödan. Samtidigt kan det också uppfattas som att personen vill skryta och vara överlägsen.
Happn, en populär dejtingapp i Sverige, undersökte vilka som var villiga att betala notan. Endast 3 % av de tillfrågade kvinnorna ville betala, medan 48 % av männen var villiga att splitta notan, vilket motsvarar 51 %.

Trots att könsroller har förändrats och kvinnor är mer självförsörjande än tidigare, tyder statistiken fortfarande på att männen förväntas stå för större delen av notan. För de som hoppas att kvinnor ska betala för kostnaderna är dock chanserna ganska minimala, eftersom bara 1 % av männen förväntar sig att få notan betald.

Den som bör ta hand om notan är den som bjudit ut på dejt

På webben finns det många diskussioner om vem som bör bjuda på dejten, med förespråkare för att den som bjuder ut ska betala.

”Jag tror att det är viktigt att om en kille bjuder ut en tjej på fika, middag eller annan aktivitet, så är det hans ansvar att betala. Han bör välja en aktivitet som passar hans budget. Om man har bestämt sig för att göra något tillsammans, då är det upp till situationen att avgöra vem som ska betala.” – Kommentar från Bröllopstorget forum

Många anser att det är situationen som är avgörande för hur notan ska betalas. Om båda parter är överens om att de går på dejt, skapar det andra förutsättningar än om endast en person bjuder ut den andra.

Del notan och finn en tydlig vinnare

Det finns ingen tydlig regel som säger vem som ska betala notan när det gäller en dejt. Generellt sett är det fler som tycker att notan ska delas mellan båda parter än att den betalas av den ena. Mötesplatsen, som är en av alla populära dejtingsidor I Sverige har utfört en undersökning bland sina medlemmar där majoriteten ansåg att det bästa är att splitta notan. Alltså finns det inget rätt eller fel, men det är vanligast att notan delas mellan parterna.

Sammanfattningsvis tycks det gälla att det är mest accepterat att kvinnor och män delar på kostnaderna för ett fester, oavsett deras kulturella och sociala bakgrund.

Många tycker att den som har en fast anställning och en ekonomisk situation som är bättre än den som är student, bör betala notan på första dejten.